Assalamualaikum
PKP Day 9
Apa khabarnya harini...
Yang single dudukla diam2..
Yang ada bersama keluarga, harap anak2 semakin tenang dan bahagia kerana mak ayahnya membahagiakan
Harini nak kongsi sikit kebaikan bawang putih
MasyaAllah sangat banyak khasiat yang Allah datangkan bersama kejadian bawang putih ni.
gambar sumber :https://www.healthifyme.com/blog/garlic-for-weight-loss-and-other-health-benefits/
Merujuk kepada http://en.wikipedia.org/
"Allium sativum, commonly known as garlic, is a species in the onion genus, Allium."
Selama ni kita anggap bawang putih hanya penyedap makanan kan.
Mari kenal2 apa keajaiban bawang putih
*Membantu menurunkan kandungan lemak darah dan kolesterol darah, mencegah penyakit kardiovaskular dan arteriosklerosis.
*Menghalang pembekuan darah untuk mencegah berlakunya trombosis.
*Membantu dalam fungsi penghadaman dan membuka selera, melegakan perut kembung dan ulser peptik.
*Membasmi kuman dan keradangan serta mencegah jangkitan penyakit.
*Membantu menyelaras gula darah dalam badan.
*Menggalakkan peredaran darah dan metabolisme.
Ada banyak cara nak amalkan bawang putih.
ada orang bakar , makan cicah madu...rajin atau tak jela
ada orang makan macam tu....pedassss..pijo
ada orang masak sup lebihkan bawang putih...lalu ke hari2 nak makan menu sama?
ada orang tenung je bawang putih tu ..haha
macam jiha, jiha amalkan bawang putih Garlic SHOM
sebelum ni ada makan yang beli kat farmasi, tapi ada tinggalkan kesan rasa kat tekak...
so bila nak makan tu, dah terbayang2...
ada jugak yang makan, macam tak beri impak yang jiha nak.
Sampailah jiha jumpe pil pati bawang putih Garlic SHOM yang setiap biji mengandungi 200mg bawang putih asli.
Kali pertama ambil, terus rasa impak dia.
Galic SHOM mengaplikasikan teknologi canggih untuk mengekstrak intipati bawang putih untuk menyingkirkan rasa tajam dan baunya yang tidak menyenangkan. Maka mulut tidak akan berbau selepas mengambilnya.
.
Bagi yang ada persoalan badan berangin, makan la pagi masa perut kosong dan sebelum tidur.
Cuci usus sekali..
Ada orang makan bawang putih Garlic tablet SHOM ni sebab selalu tak sihat
ada orang amal sebab jaga jantung....dan persoalan penghadaman.
Ada orang makan sebab ada persoalan resdung. Katanya gatal2 di bahagian tertentu berkurang.
Maknanya bawang putih ni bantu lawan kuman dari dalam.
Terpulang pada anda nak amalkan untuk apa, bagi jiha...jiha memang dah jatuh cinta.
Jiha ni pe'el kalau dah suka, jiha amal terus.
Tak berapa suka tukar2 jenama..
Lagipun harga tablet bawang putih ni sangat berpatutan.
Kalang nak buat sendiri berapa kilo nak kena beli...baru dapat 1 botol tu.
Tablet bawang putih ni juga bagus amal bagi yang tak berapa suka makan jamu.
InsyaAllah la amal selalu...kesihatan kita bertambah2 baik
Aminn
Ni jihajumi kongsi sikit kebaikan penting dalam kita menghadapi virus :
ada beberapa persoalan biasa :
Apakah kesan bawang putih (GARLIC)?
Bawang putih kaya dengan nutrien, komponennya berfungsi untuk membantu menyelaras insulin, menurunkan lemak darah, melambatkan proses penuaan, mencegah artritis, membasmi kuman dan melegakan keradangan dan mencegah mutasi sel.
Adakah mulut berbau selepas mengambil Garlic SHOM?
Garlic SHOM mengaplikasikan teknologi canggih untuk mengekstrak intipati bawang putih untuk menyingkirkan rasa tajam dan baunya yang tidak menyenangkan. Maka mulut tidak akan berbau selepas mengambilnya.
Jika bawang putih ditambah dalam lauk seharian, adakah kita perlu mengambil lagi Garlic SHOM?
Sebahagian besar nutrisi bawang putih telah dirosakkan selepas bawang putih dimasak dalam suhu tinggi. Namun, Hai-O Garlic mengaplikasikan teknologi canggih untuk mengekstrak intipati bawang putih, dapat mengekalkan nutrisi bawang putih dan lebih sihat untuk badan.
Adakah nilai nutrisi bawang putih (GARLIC) lebih tinggi jika ia dimakan terus?
Jika bawang putih dimakan terus, ia perlu dihiris dan terdedah kepada udara kira-kira 15 minit supaya ia dapat bergabung dengan oksigen untuk menghasilkan allicin. Kemudian ia perlu dikunyah dengan seragam demi memastikan nilai nutrisi bawang putih dapat berfungsi sepenuhnya. Namun, rasa bawang putih yang tajam dan meninggalkan bau busuk dalam mulut, dan menyebabkan kebanyakan orang tidak dapat menerimanya.
Bolehkah kanak-kanak dan ibu mengandung mengambil GARLIC SHOM?
Kanak-kanak berumur 3 tahun dan ke bawah tidak dicadangkan untuk mengambil, sementara kanak-kanak berumur 3 tahun dan ke atas pula perlu mengurangkan saiz pengambilan kepada separuh. Nilai nutrisi bawang putih adalah tinggi, dapat menguatkan daya keimunan dan stamina bagi ibu mengandung. Jika ibu mengandung mempunyai tanda keguguran atau sering menghadapi masalah keguguran, terutamanya mereka yang bersusuk badan panas, adalah dicadangkan supaya mengelakkan makanan pedas seperti bawang putih dan cili.
Apa ancaman kita dalam dunia moden hari ini?
Berita baik...
Harini saja.. promosi hebat
Dapat kan hari ini
0192721036 Jihajumi
No comments:
Post a Comment